3 kadından 1’i şiddet görüyor! « Balıkesir'de haberin merkezi…

23 Aralık 2024 - 12:50

3 kadından 1’i şiddet görüyor!

3 kadından 1’i şiddet görüyor!
Son Güncelleme :

25 Şubat 2022 - 7:15

Balıkesir Barosu hizmet binasında Şiddet Mağdurları Destek Merkezi açılışı törenle gerçekleştirildi. Açılış töreninin ardından beş katılımcının katılımı ile konferans düzenlendi. Barolar  Birliği’nin ana faydalanıcısı olduğu, Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Daire Başkanlığı’nın ortak olarak katıldığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen ve İsveç Büyükelçiliği, İsveç Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Ajansı (SIDA) tarafından desteklenen ‘Türkiye’de Adalete Erişim için Adli Yardım Uygulamalarının Geliştirilmesine Destek Projesi Aşama II’ kapsamında proje pilot illeri olan Balıkesir, Antalya, Denizli, Mardin, Rize ve Samsun’da Barolar nezdinde kurulmuş olan Şiddet Mağduru Destek Merkezlerinin Açılış Töreni ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Baroların Rolü ve Adli Yardım konulu konferans yapıldı.

“ŞİDDETE KARŞI MÜCADELE TUTARLI MÜCADELE İLE SAĞLANIR”

Türkiye Barolar Birliği’nin 9. Başkanı Erinç Sağkan, telekonferans yoluyla katıldığı konferansta, Şiddet Mağdurları Destek Merkezinin açılmasıyla  mağdurlara hukuki destek sağlayacak olmalarından mutlu olduklarını söyledi.

Şiddet gerçeği ile yapılacak mücadelenin ancak tutarlı mücadele ile sağlanacağına işaret eden Sağkan, Türkiye Barolar Birliği (TBB) olarak bu konuda her alanda katkı sağladıklarını vurguladı. Avukatlar olarak sahada fiilen destek sağlamanın bilincinde olduklarını belirten Sağkan, “Şiddet konusunda farkındalık arttırılmalı” dedi.

“ÇOCUK İSTİSMARI İLK SIRADA”

Şiddet konusunda çocuk istismarının ilk sırada yer aldığının altını çizen Sağkan, Gelincik Projesi kapsamında 10 yıldır dezavantajlılara gönüllü Avukatların rehberlik hizmeti ve bireysel şiddetten uzaklaşılması için verdiğini ifade etti.

“KADINA ŞİDDETİN PANZEHİRİ İSTANBUL SÖZLEŞMESİ”

Konuşmasında kadına yönelik şiddetin panzehirinin İstanbul Sözleşmesi olduğunu anlatan Sağkan, fiziksel saldırıya uğrayıp yaşamını yitiren Avukatların olduğuna dikkat çekerek, “Avukata yönelik şiddet, yurttaşın savunma hakkına müdahaledir. Bu da uzun soluklu mücadele gerektirir” dedi.

“ŞİDDET, TOPLUMSAL BARIŞI ZEDELİYOR”

Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez, yaptığı konuşmada ülkede şiddetin gittikçe vahşice artığına dikkat çekti. Şiddetin sadece aile içi değil, toplumsal barışı zedeler hale geldiğini ifade eden Suiçmez, “Şiddet, ayrımcılığın ürünüdür” dedi.

İstanbul Sözleşmesinin çekilmesiyle önemli bir dayanağın ortadan kalktığını, ancak kendilerinin İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmediklerini dile getiren Suiçmez, İstanbul Sözleşmesi konusunda Danıştay’ın iptal kararı vereceğine inandığını söyleyerek, “İstanbul Sözleşmesinden çıkılmış olsa da biz avukatlar ne olursa olsun mücadelemizi yılmadan devam ettireceğiz” dedi.

“ÜÇ KADINDAN BİRİ ŞİDDET MAĞDURU OLUYOR”

Konferansta konuşmacı olarak yer alan Lauso Vinton, adalete erişimin çok önemli bir insan hakkı olduğunu ancak çok kişinin ulaşamadığını, haklardan yararlanamadığını söyledi. Vinton, açılan merkezin şiddet mağdurlarına hizmet vereceğini ifade ederek, “Her üç kadından biri şiddet mağduru oluyor” dedi.

Şiddet gören bir çok insanın bu bildirmekten çekindiğini anlatan Vinton, bu konuda pek çok mağdurun bu hakka ulaşamayacağını düşündüğünü belirtti. Vinton, şiddete maruz kalanların merkeze gelerek ücretsiz hizmet alabileceğini söyledi. Şiddet faillerinin bazen cezasız kalabildiğine dikkat çeken Vinton, “Bu konuda kırılgan, hassas gruplara ulaşacağız. Ayrıca bu çalışmalar mülteci ve sığınmacılar için de yapılmalı” dedi.

“AMASIZ, FAKATSIZ, ŞİDDETE KARŞI SIFIR TOLERANS”

Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanı Ramazan Gürkan, kadına yönelik şiddetin tüm dünyada sorunların başında geldiğini söyledi. “Amasız, fakatsız, şiddete karşı sıfır tolerans” diyerek konuşmasını sürdüren Gürkan, şiddet mağduru, kırılgan gruba destek verdiklerini belirtti.

Şiddet mağdurlarının adli süreçte mağdur olmamaları içinde çalıştıklarını dile getiren Gürkan, “Adli görüşme odaları hizmetine geçildi. Mağdur çocuklar yararına düzenleme yapıldı. Tekrarlanan şiddet olaylarıyla mücadele ediliyor. Elektronik kelepçe uygulaması sürüyor. Öfke kontrol programı uygulanacak. Mağdurları yalnız bırakmıyoruz” dedi.

Konferansta İsveç Büyükelçisi Sraffan Herrström ile Balıkesir Barosu Başkanı Erol Kayabay’da birer konuşma yaparak düşüncelerini aktardı. Ardından törenle merkezin açılış kurdelesi kesildi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.