Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Ankara’da TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdoğmuş, Genel Müdür Yardımcısı Salih Çelik, Tarımsal Destekleme Daire Başkanı Mehmet Kilci ve Personel Daire Başkanı Adem Dinç’i ziyaret ederek, sektörün yaşadığı sorunları anlattı.
Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Ankara’da yaptığı temaslarda TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal’ı ziyaret ederek, üyelerin girdi maliyetlerine destek amaçlı dağıtımını yaptıkları arpa ve mısır temininin devam etmesini istedi. Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdoğmuş, Genel Müdür Yardımcısı Salih Çelik, Tarımsal Destekleme Daire Başkanı Mehmet Kilci ve Personel Daire Başkanı Adem Dinç ile görüşen Başkan Çetin ve yönetim kurulu üyeleri hayvancılık sektörüne ilişkin sorunları iletti.
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan ve Balıkesir Milletvekillerini de ziyaret eden heyet Balıkesir üreticisinin sıkıntı ve talepleri ilk elden kendileri ile paylaştı.
Birlik Başkanı Hasan Çetin, “Ankara’da ilettiğimiz konular şunlar. İki buzağılama aralığının 450 gün olması birçok üreticimizin buzağı desteği almasına engel olması sebebiyle, üreme parametresinin tekrar düzenlenerek üreticilerimizin bu desteklerden faydalandırılması gerekmektedir. Buzağı destekleme ödemelerinde buzağı sayısına göre kademeli olarak ödenen buzağı teşvikindeki oranın arttırılması gerekmektedir. Destekleme miktarlarında 3 yıldır artış yaşanmamıştır. Acilen destek miktarları revize edilmelidir. Ülkemizdeki damızlık dişi hayvan varlığının arttırılması amacıyla birliğimiz üreticilerine verilen soy kütüğü fark desteklemesinin, makul bir rakama çıkartılması gerekmektedir. 10-15-20 baş hayvanı olan üreticilerimizin pozitif ayrımcılık yapılarak daha çok desteklenmesi gerekmektedir.
Süt fiyatlarının belirlenmesinde Ulusal Süt Konseyi’nde üretici temsilcilerine daha fazla oranda yer verilmelidir. Süt destekleri acilen yükseltilmeli en az 0,40 – 0,50 kuruş olup üçer aylık periyotlarda ödenmelidir. Süt fiyatları bölgesel belirlenmeli sütün kalitesine göre fiyatlandırılmalı ve fiyatlarda soğutma bedeli hariç tutulmalıdır. Kalite ve hijyen arttırıcı fiyat farkları olmalıdır. 2020 yılında süt fiyatlarının sabit kalması, zam yapılmaması, 2020 son çeyreği ve 2021 yılında girdi maliyetlerinin afaki artması, süte yeteri kadar zam yapılmaması aradaki makası arttırmış, zararına üretim yapılmasına sebebiyet vermiştir. Yem bitkilerine destek arttırılmalıdır. Tohum ve mazot destekleri günün şartlarına uygun olmalıdır. Meraların kullanıma açılarak üreticilerin kaba yem üretim ihtiyacı karşılanmalıdır.”