Altıntaş: “Demokrasinin Kesintiye Uğramasının Bedelini Millet Ödedi” « Balıkesir'de haberin merkezi…

11 Nisan 2025 - 00:52

Altıntaş: “Demokrasinin Kesintiye Uğramasının Bedelini Millet Ödedi”

Altıntaş: “Demokrasinin Kesintiye Uğramasının Bedelini Millet Ödedi”
Son Güncelleme :

14 Mart 2025 - 13:44

Demokrat Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülen Siber Güvenlik Kanun Teklifi üzerine yaptığı konuşmada, Türkiye’de demokrasinin kesintiye uğradığı dönemlerin ekonomik ve toplumsal etkilerine dikkat çekti.

12 Mart’ın tarihimizde iki yönlü bir anlam taşıdığını belirten Altıntaş, İstiklal Marşı’nın kabulü ve Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun milletin yıldızının parladığı anlar olduğunu vurgularken, 12 Mart 1971’in ise Türk demokrasisi açısından bir dönüm noktası olduğunu ifade etti. O dönemde Adalet Partisi hükümetinin bir muhtıra ile görevden alınmasının, Türkiye’nin siyasi, ekonomik ve sosyal yapısını derinden sarstığını söyledi.

Altıntaş, 1970 yılı itibarıyla Türkiye’nin düşük enflasyon, yüksek kalkınma oranı ve güçlü sanayi yatırımları ile ilerlediğini ancak 12 Mart Muhtırası’nın ardından istikrarsızlık, ekonomik bozulma ve toplumsal gerilimlerin hız kazandığını belirtti. Konuşmasında Keban Barajı, Seydişehir Alüminyum Tesisleri, İskenderun Demir Çelik ve Boğaz Köprüsü gibi büyük yatırımlara dikkat çeken Altıntaş, o dönemde devletin milletle barışık bir şekilde yönetildiğini ve verginin baskı ile değil, güven ortamında toplandığını ifade etti.

Ancak darbe ve muhtıraların demokrasiye verdiği zararlar nedeniyle Türkiye’nin bir daha siyasi ve ekonomik olarak istikrarı tam anlamıyla sağlayamadığını vurgulayan Altıntaş, bugün dahi süregelen ekonomik krizlerin ve toplumsal kutuplaşmanın temelinde geçmişte yaşanan demokrasi ihlallerinin olduğunu belirtti. “Demokrasinin kesintiye uğramasının bedelini millet ödedi. Eğer güçlü bir demokrasi kuramazsak, Türkiye bugün olduğu gibi yarın da ekonomik ve sosyal sıkıntılar yaşamaya devam edecektir” dedi.

Altıntaş, Türkiye’nin artık darbelerle, muhtıralarla, vesayet girişimleriyle yönetilemeyeceğini vurgulayarak, demokratik ve hukukun üstünlüğüne dayalı bir sistemin inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Kuvvetler ayrılığının tam anlamıyla tesis edilmediği, hesap verebilir bir yönetim anlayışının yerleşmediği sürece Türkiye’nin küresel ölçekte rekabet edebilir bir ülke olamayacağını ifade etti.

Demokrat Parti Sözcüsü Altıntaş, konuşmasını “Milletle barışık, dünyayla barışık, hukuk devleti normlarına uygun bir yönetim anlayışı benimsenmediği sürece Türkiye, fakirliğin, fukaralığın ve cehaletin pençesinden kurtulamayacaktır” diyerek tamamladı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.