Balıkesir Hayvancılık Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı ve Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Genel Başkan Yardımcısı Faruk Özen tarım ve hayvancılıkta yaşanan sıkıntıların çözümü için acele edilmesi gerektiğini söyledi. Özen, “Süt fiyatı 8 Aralık’ta 4,70 olduğunda olması gereken fiyat 5,20 idi. İdare edin denildi ve 3 aydır ediyoruz. 8 Aralık’ta bir çuval süt yemi 226 TL iken bugün 302 TL oldu. Bir litre mazot 10 TL iken 25 TL oldu. Bu fiyatları biz arttırmadık, altında neden biz ezilelim?” dedi.
“ÇİFTÇİ ZARARINA ÜRETİM YAPIYOR”
Balıkesir Hayvancılık Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı ve Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Genel Başkan Yardımcısı Faruk Özen, tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunların çığa dönüştüğünü söyledi.
Özen, “Hayvancılıktan geçimini sağlayan çiftçilerimiz bugün zararına üretim yapıyor. Her gün gelen akaryakıt ve yem zamları ile sütü zararına üretiyoruz. Bizler ve çiftçilerimiz ülke şartlarının elbette farkındayız. Hammadde aldığımız iki ülkenin savaş halinde olduğunun da farkındayız. Ancak zararına üretime ne kadar devam edebiliriz? Daha önceki açıklamalarımda da söylediğim gibi demire, çimentoya zam gelince ev fiyatları artıyor, akaryakıta zam gelince nakliyeci zam yapıyor, et veya yağ fiyatı artınca lokantacı yemeklere zam yapıyor da biz neden yem fiyatına zam geldiğinde süte zam yapamıyoruz. Gıda Komitesinin enflasyon mücadelesinde öncelik hep süt sektöründe bu mücadelenin yükünü artık biz taşıyamayacağız. Hammadde alıyoruz bugünkü fiyattan sipariş veriyoruz ertesi gün kur farkı veya fiyat farkı faturası kesiyorlar. Biz bu durumda kime fark keseceğiz” dedi.
“MAKAS DAHA FAZLA AÇILMADAN SÜT ZAMMINA İZİN VERİLMELİ”
Süt fiyatının en son 8 Aralık 2021’de güncellendiğine dikkat çeken Özen “ O günden bugüne çok şey değişti . Süt fiyatı 8 Aralık’ta 4,70 olduğunda olması gereken fiyat 5,20 idi. İdare edin denildi ve 3 aydır ediyoruz. 8 Aralık’ta bir çuval süt yemi 226 TL iken bugün 302 TL oldu. Bir litre mazot 10 TL iken 25 TL oldu. Bu fiyatları biz arttırmadık, altında neden biz ezilelim? Bugün bir kilo yem 6 TL bir litre süt ele geçen olarak 4,5 TL. Bu ne demek oluyor? Bir litre süt ile 750 gram yem almak oluyor. Bunun ideali minimum 1,3 kg yem alınmasıdır. 1,3 ün altında olduğu sürece üretici zararına üretiyor demektir. Bu konu aciliyet gerektiren konudur. Diğer yandan yem hazırlama makinelerinde çalışan traktörlerin yakıt maliyetini de göz ardı etmemek gerekir. Buna göre üreticileri zarardan kurtarmak için süt fiyatının artışına acil izin verilmesini tekrarlamak istiyorum. Açıklanacak fiyat en az 1,3 kg yem alınabilmesine imkân vermelidir” dedi.